SPRING AWAKENING

CONTACT ONS

Heb je verdere vragen, wil je meer informatie over Het Nieuwe Theater of over onze producties, neem dan gerust contact met ons op via onderstaande email of bekijk andere producties uit het verleden.

Talentshow bij opening Pand P

In maart 2016 speelden we een eigentijdse bewerking van de rockmusical ‘Spring Awakening’ om de opening van ons eigen open podium Pand P te vieren. We maakten we een moderne productie met jong talent in de leeftijdscategorie van 13 tot 32 jaar en boden hen de ruimte om zichzelf als beginnend performers te ontwikkelen. De voorstelling werd opgevoerd door ruim 33 jongeren en 6 volwassenen in drie verschillende casts en was met 17 uitverkochte voorstellingen exclusief te zien in Pand P. Het publiek was zichtbaar geroerd door de sterke zang- en acteerprestaties en de kwetsbaarheid en overgave waarmee de jongeren dit stuk aangrepen.

Gebaseerd op het toneelstuk Frühlings Erwachen van Frank Wedekind vertelt Spring Awakening in het schemergebied van de puberteit het verhaal van een groep jongeren die lijden onder de verwarrende gevoelens die hun ontluikende seksualiteit teweegbrengt. Angst en verlangen komen met elkaar in botsing in een burgerlijke wereld die doortrokken is van verstikkende fatsoensnormen.

Het is 1891 en volwassenen maken de dienst uit. De eigenwijze Melchior en naïeve Wendla vallen in elkaars armen, gepassioneerd en nieuwsgierig, terwijl de onrustige Moritz worstelt met de verwachtingen van de maatschappij. Met enkel elkaar als raadgevers, bewandelt deze groep jongeren het hobbelige pad naar adolescentie, terwijl ze hun lichaam, hun gedachten en zichzelf verkennen.

Spring Awakening is een aangrijpend verhaal over jongeren die zichzelf en hun seksualiteit ontdekken in een (volwassen) wereld die hen hierin niet steunt of begrijpt. Maar ook een verhaal over frustraties tegenover ouders, leraren, het geloof en de confrontaties met de wereld waarin ze leven die daaruit voortkomen. Een rockmusical met muziek van nu die weerklinkt in een verhaal van toen. Het contrast van poëtische toneelteksten en stevige rockmuziek had niet groter kunnen zijn. Ook de thematieken waren voor de jongeren die deelnamen aangrijpend en soms confronterend in hun eigen ontwikkeling. 

De muziek geeft een inkijk in de gevoelens van deze jongeren. Hun angsten, onzekerheden en verlangens. Emoties die ze niet durven delen met de buitenwereld. Je voelt de nood om te ontsnappen aan het korset waarin ze zich gevangen weten. Je ervaart de radeloosheid bij gebrek aan richting. Je snapt de romantische verlangens in hun chaotische wereld. De verwarring die hun zoektocht naar identiteit oplevert, leidt bij elk personage tot andere (dramatische) keuzes.

Cast 1: Bas van Rijswijk, Haico Berkelmans, Jelle Ruijssenaars, Joëlla Schouwenaar, Klaas Bets, Linda van Tilborg, Melissa van den Berg, Niels van Doormalen, Sanne Pronk, Tijn Luijben, Vera Golembiewski, Fried van Beers, Marie Rensma

Cast 2: Cas van Cruchten, Celine Spijkers, Daan van Doremalen, Edo Luijten, Femke van Reenen, Matthijs Vader, Mirte van Driel, Nik van Rozendaal, Ronald Helgers, Silke van Niel, Vera Wielhouwer, Carin van der Velden, Erik van der Velden.

Cast 3: Annabel Romijn, Daan van Doremalen, Gise de Laat, Jermaine van Haarlem, Jill Verhallen, Nik van Rozendaal, Rick Verhulst, Ruby Veerhuis, Sanne Helle, Wessel van Oirschot, Youri de Blok, Mieke Sonnemans, Toon van Overdijk.

Band: Neil Pelkmans, Sander van Duren, Matthijs Rolleman, Maarten Spijkerman, Maarten Augustijn, Veerle van Sebille, Celeste Engel, Wies Pijnenburg, Marike Dijkhuizen, Maaike Heemstra, Anoek de Jonge, Ludo van der Gun.

Deze voorstelling van Het Nieuwe Theater werd geregisseerd door Robin Coops in samenwerking met Sander Eckhardt. De muzikale leiding, zangcoaching en correpetitie was in handen van Tom VeekePleuni Marks verzorgde de choreografie, Neil Pelkmans begeleidde de live-rockband en Daniël Cohen was verantwoordelijk voor de vertaling van het originele script en liedteksten. Het video-/decorontwerp was van Eline Baks, kostuums van Emeliet Grond, het geluidsontwerp van Gijs Kater en het lichtontwerp van Ido Koppenaal. Muzikale supervisie namens HNT was in handen van Hans van Heiningen, artistieke leiding door Sander Eckhardt en zakelijke leiding Wouter van der Horst.

Scènefoto’s

Pand P Het Nieuwe Theater

Video