BUITENGEWOON

CONTACT ONS

Heb je verdere vragen, wil je meer informatie over Het Nieuwe Theater of over onze producties, neem dan gerust contact met ons op via onderstaande email of bekijk andere producties uit het verleden.

Fusie Elisabeth- & TweeSteden Ziekenhuis

In februari 2017 speelden we met meer dan 120 werknemers een unieke theaterbeleving voor vier uitverkochte zalen gevuld met collega’s, zorg professionals en aanverwanten in Theaters Tilburg. Om het realiseren van de fusie tussen Elisabeth ziekenhuis en TweeSteden ziekenhuis tot het nieuwe ETZ te vieren, kregen we van de raad van bestuur de opdracht om werknemers op een ludieke manier te verbinden en cultuurverschillen te overbruggen.

Met de grootschalige theatervoorstelling ‘Buitengewoon’ kon het publiek de fusie eens van achter de schermen bekijken en gaven we vorm aan de verscheidenheid aan ervaringen en emoties rondom de transitie tot één organisatie. Dat resulteerde in een een fabel met humor, muziek en een onderliggende serieuze boodschap. Hiermee werd de nieuwe missie van ETZ, ‘Buitengewoon’, werd belicht. “Buitengewoon staat voor ambitie om meer dan gewoon te willen zijn. We durven buiten het gewone om te denken. En wat we doen, willen we écht heel goed doen”, aldus de ambitie en kernwaarden van de organisatie. Deze missie wisten gedreven deelnemers in een pril gefuseerde organisatie, onder artistieke leiding van Het Nieuwe Theater, met creatieve daadkracht voor het voetlicht te brengen.

Verhaal

De musical ‘Buitengewoon’ vertelt het verhaal van twee restaurants in Tilburg die naast elkaar in dezelfde straat zitten. Bij beiden staat gastvrijheid hoog in het vaandel, al is de aanpak heel verschillend. In restaurant Le Due Città runt Jacob van Kapelle een gezellig, ongedwongen familiebedrijf waar Hollandse gerechten geserveerd worden, terwijl in restaurant Chez Betty eigenaresse Elisabeth Montanje met strakke hand haar culinaire experimenten etaleert.

Als een ambitieus gemeenteraadslid komt met een nieuw bestemmingsplan voor de wijk met minder plek voor horeca, zien de twee restaurants zich plotseling gedwongen om samen te werken. De cultuurverschillen tussen Le Due Città en Chez Betty lijken onoverbrugbaar en de twee families komen lijnrecht tegenover elkaar te staan, ondanks een groeiende liefde tussen dochter Julie van Kapelle en zoon Roberto Montanje. Zal het de twee restaurants lukken om zich over de verschillen heen te zetten en samen naar een nieuwe toekomst te bouwen?

Het echte werk begint nu

De samenwerking had als gevolg dat voor het eerst na jaren fuseren alle personeelsleden als één team lieten zien wat ETZ in huis heeft. Cultuurverschillen overbruggen door middel van creatieve expressie werd omarmd door de hele organisatie. Meer dan 3000 bezoekers waren getuige van het begin van een nieuwe toekomst. De ambitie om ‘Buitengewoon’ te zijn werd daarmee ingeluid. Een waardige afsluiting van het fusiejaar van Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, dat na het vallen van het doek pas begon aan het echte werk.

Creatives

Deze voorstelling van Het Nieuwe Theater werd geregisseerd door Geert Niland in samenwerking met Cindy Bell-StribosTom Veeke leidde het dertigkoppig live-orkest en verzorgde de zangcoaching, Chiel de Cock was verantwoordelijk voor de correpetitie, Ymke Fros verzorgde de choreografie, Cindy Maes-Thompson de logopedie en Daniël Cohen was verantwoordelijk voor het nieuw geschreven script en liedteksten. Het decorontwerp was van Eline Baks, kostuums van Emeliet Grond, het geluidsontwerp van Wessel Snoek en Gijs Kater en het lichtontwerp van Koen van Kollenburg. Muzikale supervisie namens HNT was in handen van Hans van Heiningen, artistieke leiding door Sander Eckhardt en zakelijke leiding Wouter van der Horst.

Scènefoto’s

ETZ Het Nieuwe Theater

Video