Spring Awakening

INHOUD

Het Nieuwe Theater presenteert de eigentijdse muziektheatervoorstelling Spring Awakening.

Gebaseerd op het toneelstuk Frühlings Erwachen van Frank Wedekind vertelt Spring Awakening in het schemergebied van de puberteit het verhaal van een groep jongeren die lijden onder de verwarrende gevoelens die hun ontluikende seksualiteit teweegbrengt. Angst en verlangen komen met elkaar in botsing in een burgerlijke wereld die doortrokken is van verstikkende fatsoensnormen.

Het is 1891 en volwassenen maken de dienst uit. De eigenwijze Melchior en naïeve Wendla vallen in elkaars armen, gepassioneerd en nieuwsgierig, terwijl de onrustige Moritz worstelt met de verwachtingen van de maatschappij. Met enkel elkaar als raadgevers, bewandelt deze groep jongeren het hobbelige pad naar adolescentie, terwijl ze hun lichaam, hun gedachten en zichzelf verkennen.

Spring Awakening is een aangrijpend verhaal over jongeren die zichzelf en hun seksualiteit ontdekken in een (volwassen) wereld die hen hierin niet steunt of begrijpt. Maar ook een verhaal over frustraties tegenover ouders, leraren, het geloof en de confrontaties met de wereld waarin ze leven die daaruit voortkomen. De muziek geeft een inkijk in de gevoelens van deze jongeren. Hun angsten, onzekerheden en verlangens. Emoties die ze niet durven delen met de buitenwereld. Je voelt de nood om te ontsnappen aan het korset waarin ze zich gevangen weten. Je ervaart de radeloosheid bij gebrek aan richting. Je snapt de romantische verlangens in hun chaotische wereld. De verwarring die hun zoektocht naar identiteit oplevert, leidt bij elk personage tot andere (dramatische) keuzes.

Deze voorstelling werd opgevoerd door ruim 35 jongeren en 6 volwassenen in drie verschillende casts en was met 17 uitverkochte voorstellingen exclusief te zien in maart 2016 in Pand P Eindhoven.

 

 

CREATIVES
Steven Sater – script en liedteksten
Duncan Sheik muziek
Daniël Cohen – vertaling
Robin Coops – regie
Tom Veeke – repetitor / zangcoaching
Pleuni Marks – choreografie
Neil Pelkmans – muzikale leiding
Eline Baks – decorontwerp
Emeliet Grond – kostuumontwerp
Ido Koppenaal – lichtontwerp
Joost Gevers, Peter van Gompel – geluidsontwerp
Jeroen Peels, Ben van Lingen – grime-ontwerp
Charlotte Grips, Bart van Overbeeke – fotografie
Hans van Heiningen – muzikale supervisie / producent
Wouter van der Horst – zakelijke leiding / producent
Sander Eckhardt – assistentie regie / artistieke leiding / (uitvoerend) producentshare on